
Great Sea Interconnector projesinde gelişmeler bekleniyor
Güney Kıbrıs ile Yunanistan arasında denizaltından döşenecek kablolarla elektrik bağlantısı sağlayacak “Great Sea Interconnector” projesinde bu hafta bir dizi gelişme yaşanması bekleniyor.
Kathimerini gazetesi, araştırma gemilerinin Kaşot Adası (Çoban Adası) ile Kerpe Adası’nın doğusundaki bölgeye dönmesi için gereken izinlerin verilmesine yönelik mekanizmanın harekete geçirildiğini ve Yunanistan Deniz Kuvvetleri Hidrografi Merkezi’nin, 10-11 Nisan’dan sonra araştırma gemilerinin Kaşot Adası’nın doğusuna denk düşen bölgedeki uluslararası sulara dönmesi için NAVTEX yayınlanması prosedürünü başlattığını yazdı.
Gazete, Yunanistan’ın başta Fransa olmak üzere (kabloyu inşa edecek olan Nexans şirketinin Fransız olması nedeniyle) tüm müttefikleriyle gerekli uzlaşıları sağladığını kaydederken, Nexans şirketinin geçen yıl temmuz ayında, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki tutumu nedeniyle zarara uğradığını anımsattı.
O dönemde, Kaşot Adası ile Kerpe Adası’nın doğusundaki uluslararası sularda araştırmalar yapılmadığını ve Girit’in kuzeyindeki araştırmaların da siber taciz koşullarında gerçekleştirildiğini belirten gazete, siber tacizlerin Yunanistan için, pratikte çalışmaları engellemediğinden sorun olmadığını belirtti. Haberde Türkiye’nin Kaşot Adası’nın güneyinde, Türkiye-Libya memorandumundan doğan yetkilerine atıfta bulunduğu da ifade edildi.
Gazete, elde ettiği bilgilere dayanarak, Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetridis’in, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a bu konuyu sadece prensipte değil, enerji güvenliğinin korunması gerekliliğine vurgu yaparak ilettiğini kaydederek, iki bakanın bir dizi konuyu müzakere ettiklerini ve önümüzdeki bir buçuk ay boyunca genel bir temaslar yapma takviminde uzlaştıklarını belirtti.
Haberde, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in bir sonraki randevu tarihinin ise belli olmadığı ifade edildi.
Gazete, Yunanistan’ın, prosedürel ön hazırlıkların ötesinde, mevcut safhada araştırma gemilerinin Kaşot Adası ile Kerpe Adası’nın doğusundaki bölgeye dönmesinin uluslararası konjonktüre de katkısı olduğuna inandığını kaydetti. Haberde bunun, Erdoğan’ın “ezeli rakibi” İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının batıda tepkilere yol açması ile yine Erdoğan’ın, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile bazı konularda açıkça zıtlaşması mantığına dayandığını da kaydedildi.
Ankara’nın bir konuda daha uzlaşmaz tutum sergilemesinin ve bu tutumu, egemenlik haklarıyla ilgili değil, ekonomik bir konuda göstermesi halinde, hanesine bir eksi puan daha yazılacağını kaydeden gazete, Atina’nın da geçen yıl temmuz ayında yaşananlara benzer bir senaryoya (Türk savaş gemileri tarafından araştırma gemilerinin faaliyetlerinin engellenmesi) hazırlıklı olduğuna işaret etti.
Haberde, Türkiye Seyir Hidrografi ve Oşinografi Merkezi tarafından Cuma günü, BİLİM 2 gemisinin 7-20 Nisan 2025 tarihleri arasında Marmara Denizi geneli, Çanakkale Boğazı, İstanbul Boğazı, Ege Denizi ve Karadeniz girişinde araştırmalar yapılacağına dair NAVTEX yayınlandığı ifade edildi.
Bu arada Alithia gazetesi de, Yunanistan Bağımsız Elektrik İletim Operatörü’nün (ADMİE), bölgede yapılacak çalışmalarla ilgili NAVTEX yayınlanmasını talep ettiğini ve bu talebini yetkili mercilere ilettiğini yazdı.